Monday, September 22, 2014

Amaran BERSIH: Demokrasi berparlimen boleh runtuh..

Amaran BERSIH: Demokrasi berparlimen boleh runtuh.. adalah entri ulangsiar dari sesawang Indah. Belohog Kata Kunci Ayat Sebaris berkongsi informasi terkini, maklumat semasa dan coretan umum untuk blog reader di Malaysia. Semoga Amaran BERSIH: Demokrasi berparlimen boleh runtuh.. sama ada tersurat atau tersirat dapat memberi nilai-nilai yang menjadikan kehidupan lebih baik dari sebelummnya. Sekiranya perlu, boleh kongsikan/sebarkan entri Amaran BERSIH: Demokrasi berparlimen boleh runtuh.. ini di laman sosial. Wallahu'alam bissawab.


Amaran BERSIH: Demokrasi berparlimen boleh runtuh..21 Sep 2014


Sistem demokrasi berparlimen di Malaysia akan “runtuh” jika parti majoriti tidak dapat memilih calonnya sendiri untuk dilantik sebagai menteri besar Selangor.Demikian amaran pemantau pilihan raya BERSIH hari ini.Pengerusinya Marian Chin Abdullah berkata, jika “badan tidak dipilih” memilih ketua kerajaan, masa depan negara selepas pilihan raya umum ke-14 akan tidak menentu.“BERSIH 2.0 menggesa semua pihak hormati peraturan, yang termaktub bukan sahaja dalam konvensyen Westminster, tetapi juga undang-undang tubuh negeri yang menyatakan bahawa seorang anggota dewan negeri (ADUn) mesti mendapat keyakinan majoriti ADUN lain,” katanya.Maria berkata, krisis di Selangor bukan setakat untuk mencari calon terbaik menjadi ketua eksekutif tetapi ia juga berkaitan sama ada demokrasi berparlimen dan raja berperlembagaan boleh terus berfungsi.

Malaysiakini


Amaran BERSIH: Demokrasi berparlimen boleh runtuh.. adalah Entri ulangsiar dari sesawang indah. Credit dan Penghargaan kepada Indah iaitu penulis/pemilik asalnya. All due respect dan Trimas kerana menghargai laman Sesawang Belohog.

Share this

0 Comment to "Amaran BERSIH: Demokrasi berparlimen boleh runtuh.."

Post a Comment