Thursday, July 17, 2014

BAHAYA WALAU PRIVATE KAN GAMBAR DALAM FACEBOOK

BAHAYA WALAU PRIVATE KAN GAMBAR DALAM FACEBOOK adalah entri ulangsiar dari sesawang Lekat Lekit. Belohog Kata Kunci Ayat Sebaris berkongsi informasi terkini, maklumat semasa dan coretan umum untuk blog reader di Malaysia. Semoga BAHAYA WALAU PRIVATE KAN GAMBAR DALAM FACEBOOK sama ada tersurat atau tersirat dapat memberi nilai-nilai yang menjadikan kehidupan lebih baik dari sebelummnya. Sekiranya perlu, boleh kongsikan/sebarkan entri BAHAYA WALAU PRIVATE KAN GAMBAR DALAM FACEBOOK ini di laman sosial. Wallahu'alam bissawab.


BAHAYA WALAU PRIVATE KAN GAMBAR DALAM FACEBOOK


Kita kalau dah tak nak orang tengok gambar2 lama selalu kita akan private kan gambar tu. Nak delete katanya sayang.. akan datang boleh tengok balik. Untuk tatapan sendiri. Kalau delete takut takde backup. Yelah orang sekarang album gambar dalam smartphone, PC, laptop,tab,note bagai.. kan?? So, takut gadget2 tu ter problem & hilang semua gambar2 kenangan jadi backup la dalam album FB.






Bila tengok fenomena di laman sosial sekarang.. even kita private kan album gambar kita sekalipun dah takde jaminan selamat gambar tu tak terlepas & jadi sebaran. Nak2 pulak gambar tu maybe mungkin agak tak manis untuk tontonan umum, pasti jadi agak berisiko jugak la kalau kita jadikan album di laman sosial sebagai backup photo kita. Contoh yang jadi sekarang.. Bila seseorang tu jadi viral terkenal atas kesalahan dia buat.. mula la para hacker mainkan peranan hack account Fb bagai.. Korek segala gambar yang ada & sebar. Kalaulah.. ada gambar2 yang kita tak nak orang tengok dalam album yang kita private kan & account kita kena hack.. boleh bayangkan tak apa yang berlaku??



So moral of the story dari kisah ni.. Kalau kita rasa gambar tu memang kita tak nak orang lain tengok @ tak elok untuk paparan umum jangan private, delete je terus. Manalah tau kan.. Hari ni kita dengar account FB orang kena hack.. esok lusa tak tau nasib siapa pulak yang kena. Sebab sekarang ni dah ramai sangat hackers... tak perlu ambil course kat mana2 Uni @ kolej nak jadi hackers ni.. belajar sendiri pun kadang2 dah mampu jadi hackers. So, Hackers ada dimana mana & tak peduli siapa bakal jadi mangsa.



BAHAYA WALAU PRIVATE KAN GAMBAR DALAM FACEBOOK adalah Entri ulangsiar dari sesawang Lekat Lekit. Credit dan Penghargaan kepada Melekit iaitu penulis/pemilik asalnya. All due respect dan Trimas kerana menghargai laman Sesawang Belohog.

Share this

Rain Above Love Under Luna. Where there is love there is life and yes im in love with you.

0 Comment to "BAHAYA WALAU PRIVATE KAN GAMBAR DALAM FACEBOOK"

Post a Comment