Tuesday, August 12, 2014

Penyelidik PAS cadang k'jaan campuran di S'gor. Makin haru

Penyelidik PAS cadang k'jaan campuran di S'gor. Makin haru adalah entri ulangsiar dari sesawang Indah. Belohog Kata Kunci Ayat Sebaris berkongsi informasi terkini, maklumat semasa dan coretan umum untuk blog reader di Malaysia. Semoga Penyelidik PAS cadang k'jaan campuran di S'gor. Makin haru sama ada tersurat atau tersirat dapat memberi nilai-nilai yang menjadikan kehidupan lebih baik dari sebelummnya. Sekiranya perlu, boleh kongsikan/sebarkan entri Penyelidik PAS cadang k'jaan campuran di S'gor. Makin haru ini di laman sosial. Wallahu'alam bissawab.


Penyelidik PAS cadang k'jaan campuran di S'gor. Makin haru12 Aug 2014


Pengarah Operasi Pusat Penyelidikan PAS Dr Zuhdi Marzuki menggesa Pakatan Rakyat mengambil jalan tengah dengan menubuhkan kerajaan campuran dengan BN demi merungkai krisis dalam pentadbiran negeri Selangor.Beliau berpendapat bahawa langkah itu boleh dilaksanakan dengan mengekalkan menteri besar sebagai ADUN bebas dan memberi tanggungjawab bersama kepada pembangkang di negeri itu.Langkah itu berdasarkan konsep perdamaian 'konsensus nasional' antara BN dan Pakatan yang giat dibincangkan selepas pilihan raya umum sebelum ini.Zuhdi berkata, konsep perdamaian itu juga merupakan pertimbangan utama oleh Majlis Syura Ulamak PAS dalam memutuskan sokongan untuk menyokong Tan Sri Khalid Ibrahim kekal sebagai menteri besar.“Perkara ini juga menjadi intipati penting kepada keputusan Majlis Syura Ulama PAS yang memutuskan untuk mengekal Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, atas asas kepentingan rakyat perlu didahulukan daripada kepentingan individu dan parti,” katanya.Mengulas lanjut, Zuhdi dalam kenyataan di Facebook berkata, BN di Selangor boleh diberi tanggungjawab khusus seperti kuasa semak dan imbang."Pewujudan kerajaan tersebut ialah dengan mengekalkan menteri besar sebagai ADUN bebas dan barisan exco yang sedia ada, menjadikan BN sebagai pembangkang yang mesra kerajaan.“(Selain itu, ia dijalankan dengan) menubuhkan Majlis Pemuafakatan Selangor yang melibatkan seluruh parti sama ada dari Pakatan Rakyat, BN atau ADUN bebas untuk menjayakan konsensus nasional tersebut." katanya.Zuhdi yakin bahawa kaedah berkenaan akan menangani ketidakstabilan politik dan mengelakkan pilihan raya baru diadakan di Selangor.Tambahnya, langkah itu selari dengan konsep perdamaian yang disebut-sebut oleh Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak."Semangat konsensus nasional ini perlu dihidupkan semula demi mengelakkan kemelut politik negeri Selangor yang berpanjangan sehingga turut boleh menjejaskan rakyat Selangor dan Malaysia secara keseluruhan.Zuhdi sebelum ini meraih kontroversi apabila pandangannya berhubung kemungkinan PAS keluar dari Pakatan Rakyat dalam perbincangan tertutup tersebar di Internet.Zuhdi mendakwa perbincangan itu bocor ekoran tentangan beliau ke atas projek Langkah Kajang - yang pada awalnya disasarkan untuk melantik Anwar sebagai menteri besar baru Selangor.


Penyelidik PAS cadang k'jaan campuran di S'gor. Makin haru adalah Entri ulangsiar dari sesawang indah. Credit dan Penghargaan kepada Indah iaitu penulis/pemilik asalnya. All due respect dan Trimas kerana menghargai laman Sesawang Belohog.

Share this

Rain Above Love Under Luna. Where there is love there is life and yes im in love with you.

0 Comment to "Penyelidik PAS cadang k'jaan campuran di S'gor. Makin haru"

Post a Comment